(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
LASAGNE
Potřebné ingredience
Na masovou omáčku: 1/2 kg mletého hovězího masa, cibule, olivový olej, rajský protlak, sezónní zelenina (rajčata, papriky, cokoli, co zavazí v lednici, lze nahradit hotovým lečem), balíček plátků na lasagne (využijete alespoň nadvakrát).
Na bešamelovou omáčku: hladká mouka, máslo, mletý muškátový oříšek, mléko.
Dále: sýr - mozzarela, tvrdý sýr s alespoň 40% tuku
Postup přípravy
Uvaříme obě omáčky a do vymazané zapékací mísy klademe vrstvy. Nejnižší vrstvou jsou plátky lasagne, nahoře naopak musí být omáčka a nakonec sýr.
Postup je následující.
Masová omáčka: Na oleji zpěníme cibulku a osmahneme mleté maso. Osolíme, mírně opepříme, okořeníme dle chuti (bazalka, provensálská směs, oregano). Podusíme, přidáme nakrájenou zeleninu nebo lečo a nakonec protlak nebo konzervovaná rajčata. Omáčka musí být dostatečně tekutá, ne příliš hustá, musí obsahovat relativně velký podíl vody, jinak lasagne při zapékání nezměknou.
Bešamelová omáčka: Na másle zpěníme hladkou mouku (jako na jíšku) a přiléváme STUDENÉ mléko. Nesmí být teplé, jinak se vytvoří hrudky). Mícháme dohladka, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
Na dno zapékací mísy dáme vrstvu SUCHÝCH lasagní přímo z krabice, žádné předvařování není nutné, ani když to na krabici píšou. Na to vrstvu masové omáčky, na ni přímo bešamelovou. Opakujeme tak dlouho, dokud máme omáčky a místo v misce. Ideální jsou minimálně tři vrstvy. Horní vrstvou je jedna z omáček, je jedno, která.
Sýr zatím nedáváme. Misku překryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby cca 150°C asi na 20-30 minut. Poté vytáhneme a vidličkou zkontrolujeme, jestli už plátky lasagní změkly. Jsou-li tvrdé, zakryjeme a pečeme dál asi 10 min. Pokud jsou již měkké a zkrabacené, odstraníme alobal, nasypeme na povrch sýr a dopečeme tak, aby byla křupavá krusta.
Pozor - toto jídlo se vyznačuje tím, že chutná každému a nikdy ho není dost. Je jedno, jakou značku lasagní použijete - zkoušela jsem všechny a nezáleží na tom.
Dvě omáčky nejsou nutné, stačí masová. Ale dělat dvě není tak těžké, jak to vypadá. Možné jsou i různé modifikace podle toho, co máte zrovna doma - kuře, zbytky masa, uzeniny, atd. Důležitá je pouze dostatečně tekutá omáčka, kterou se nesmí šetřit. Misku neplňte až po okraj, při pečení tekutina může vyvřít a zašpiníte si troubu. Nebo dejte na dno trouby alobal, který kapající šťávu zachytí.
Postup je následující.
Masová omáčka: Na oleji zpěníme cibulku a osmahneme mleté maso. Osolíme, mírně opepříme, okořeníme dle chuti (bazalka, provensálská směs, oregano). Podusíme, přidáme nakrájenou zeleninu nebo lečo a nakonec protlak nebo konzervovaná rajčata. Omáčka musí být dostatečně tekutá, ne příliš hustá, musí obsahovat relativně velký podíl vody, jinak lasagne při zapékání nezměknou.
Bešamelová omáčka: Na másle zpěníme hladkou mouku (jako na jíšku) a přiléváme STUDENÉ mléko. Nesmí být teplé, jinak se vytvoří hrudky). Mícháme dohladka, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
Na dno zapékací mísy dáme vrstvu SUCHÝCH lasagní přímo z krabice, žádné předvařování není nutné, ani když to na krabici píšou. Na to vrstvu masové omáčky, na ni přímo bešamelovou. Opakujeme tak dlouho, dokud máme omáčky a místo v misce. Ideální jsou minimálně tři vrstvy. Horní vrstvou je jedna z omáček, je jedno, která.
Sýr zatím nedáváme. Misku překryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby cca 150°C asi na 20-30 minut. Poté vytáhneme a vidličkou zkontrolujeme, jestli už plátky lasagní změkly. Jsou-li tvrdé, zakryjeme a pečeme dál asi 10 min. Pokud jsou již měkké a zkrabacené, odstraníme alobal, nasypeme na povrch sýr a dopečeme tak, aby byla křupavá krusta.
Pozor - toto jídlo se vyznačuje tím, že chutná každému a nikdy ho není dost. Je jedno, jakou značku lasagní použijete - zkoušela jsem všechny a nezáleží na tom.
Dvě omáčky nejsou nutné, stačí masová. Ale dělat dvě není tak těžké, jak to vypadá. Možné jsou i různé modifikace podle toho, co máte zrovna doma - kuře, zbytky masa, uzeniny, atd. Důležitá je pouze dostatečně tekutá omáčka, kterou se nesmí šetřit. Misku neplňte až po okraj, při pečení tekutina může vyvřít a zašpiníte si troubu. Nebo dejte na dno trouby alobal, který kapající šťávu zachytí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
VASJA
(upraveno)
3. 4. 2010, 12:48
Hotovo,vyzkoušeno!Je to dobrý ,ale na mně trochu mastný,dála jsem totiž i vepřové mleté.Chutnáto jako boloňské špagety ,vypadalo jinak.Teď chapu proč KARFILD to má rad
Aja&Paja
(upraveno)
1. 3. 2010, 22:31
Děkuji za super recept - o víkendu jsem zkoušela. Musím přiznat, že jsem se bála těch neuvařených lasagní a bylo to naprosto v pohodě, takže za tuhle vychytávku děkuji nejvíc
Bobina75
(upraveno)
19. 5. 2008, 9:03
Lasagne jsem dělala v sobotu poprvé v životě a byly vynikající, učitě se budu k receptu znovu vracet Musím ale příště udělat mnohem více omáček, měla jsem jich málo, chce to větší kastroly
anaj1
(upraveno)
2. 11. 2007, 9:50
Díky za receptík, všem nám moooooooooc chutnaly
corgi
(upraveno)
11. 11. 2007, 14:36
@anaj1
Jani, díky za pochvalu, to jsem ráda, že Vám lasaně vyšly a měly úspěch Mějte se krásně! Eva
Mourinka
(upraveno)
16. 10. 2007, 13:14
Jé, zrovna na lasagne jsem před chvílí myslela, jen jsem nevěděla jak na ně . Děkuji za tip.
corgi
(upraveno)
16. 10. 2007, 14:44
@Mourinka
Hani určitě se Vám povedou. Nedala jsem tam obrázek, dodám časem. Napište pak, jak se povedly Eva
Darja70
(upraveno)
16. 10. 2007, 13:02
Tak na lasaně se chystám už nějakou dobu. Díky za recept, uložím a uvařím.
corgi
(upraveno)
16. 10. 2007, 14:45
@Darja70
Darjo určitě se Vám povedou. Já jsem se postup naučila v Anglii a takto je dělám s úspěchem už 10 let. Má to jeden problém - žádné jiné lasagne mi nechutnají